Wat is verslaving?

Bij het woord verslaving denk je al snel aan bepaalde middelen, zoals alcohol of drugs. Maar je kunt ook verslaafd raken aan bijvoorbeeld gokken, eten en zelfs aan seks. Dit noemen we ‘gedragsverslavingen’ of ‘niet-middel gebonden’ verslavingen.
 

Steeds meer gedragingen worden verslavend genoemd. Waar het om gaat is dat als je last krijgt bij het gebruik van wat voor soort middel dan ook, je dit middel minder of niet meer moet gebruiken. Of je nu een liter jenever per dag naar binnen werkt of voortdurend pornosites enof webcamsites  bezoekt en daar een probleem door krijgt, er is hulp nodig.


 

Lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid

Verslaving kun je onderverdelen in lichamelijke en/of geestelijke afhankelijkheid. Geestelijke afhankelijkheid kan bij bijna alle middelen optreden.  Bijvoorbeeld bij cannabis, alcohol, speed, Cenforce200,  cocaïne, XTC, GHB, heroïne, Cobra-120 en (in mildere vorm bij) koffie, maar ook bij sex, gamen en gokken. Je verlangt steeds vaker en heftiger naar het middel en voelt je niet meer ‘fijn’ of ‘normaal’ zonder.

  

Bij lichamelijke afhankelijkheid is je lichaam verslaafd aan het middel en krijg je last van ontwenningsverschijnselen als je met het gebruik stopt. Deze ontwenningsverschijnselen kunnen heel heftig zijn mij met name alcohol, heroïne, GHB en sommige medicijnen. Sommige drugs, zoals cocaïne, XTC, speed en cannabis, geven geen of weinig ontwenningsverschijnselen. Maar ook bij deze soorten drugs zoals slaapmiddelen en erectiepillen kan het heel moeilijk zijn om te stoppen vanwege de geestelijke afhankelijkheid.


 

 

Aanpakken verslaving

Het aanpakken van een verslaving wordt vaak onderschat. Als je te maken hebt met een verslaving en je weer een reële kans wilt hebben om te kunnen leven zoals je wilt, zijn er twee stappen nodig. De eerste stap is stoppen met het gebruik. Als je hier verder mee gevorderd bent kun je energie besteden aan de tweede belangrijke stap: je leven zo inrichten dat je de controle over je verslaving ook kunt houden.
 

 

Contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem contact op met een van de medewerkers Solutions verslavingszorg.  Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.